Таблица с данни
Рефрактометър за захар - измерване на захарност за грозде, вино, сок и други напитки съдържащи захар - Захаромер 0 до 32% BRIX
Рефрактометърът е специален оптичен уред, който позволява да се определи съдържанието на захар в изследваната течност или плодова маса с минимална грешка. Изключително полезен при измерване на захарност на грозде, при производство на вино. Принципът на действие на устройството се основава на методите на рефрактометрията - изследване на количествения и структурния анализ на веществата, основано на определянето на показателя на пречупване на слънчевата светлина. Устройството е максимално лесно за използване и ви позволява да контролирате съдържанието на захар в разтвора. Този рефрактометър е предназначен за измерване и контрол на съдържанието на захар в различни течности (безалкохолни напитки, плодови сокове, вино, мъст за винопроизводство и др.) Предлагания от нас рефрактометър е с функция за автоматично компенсиране на температурата.
Рефрактометър за измерване на нивото на захарта RHB-32ATC - За какво служи рефрактометърът и как работи? Рефрактометърът за захар (рефрактометър) е оптичен инструмент, който измерва показателя на пречупване на светлината в дадена среда. Рефрактометрията, извършвана с помощта на рефрактометри, е един от разпространените методи за идентификация на химични съединения, количествен и структурен анализ, определяне на физични и химични параметри на веществата.
Работата на захарния рефрактометър се основава на измерването на показателите на пречупване на светлината в различни среди. Ако плътността на веществата се увеличава, техният показател на пречупване се увеличава пропорционално (например, когато захарта се разтваря във вода). С други думи, рефрактометърът отчита относителното „тегло“ на пробата в сравнение с дестилирана вода.
Рефрактометрите за захар са предназначени за измерване и наблюдение на съдържанието на захар в различни течности по скалата на Брикс (безалкохолни напитки, плодови сокове, вино, мъст за винопроизводство, контрол на времето по време на ферментация и др.). Рефрактометърът може да се използва и за проверка на „зрелостта“ на плодовете, тяхното качество след прибиране на реколтата, както и за контрол на концентрацията на захарното съдържание по време на обработката на плодовете. Лесната употреба и точността на измерване на този уред го правят отличен помощник в пивоварството и винопроизводството, приготвянето на сокове, плодови пюрета и конфитюри.
Освен това рефрактометърът за захар ще бъде полезен за използване при проверка на продуктите, получени директно на полето, след прибиране на реколтата или при директна селекция на стоките в магазините и пазарите. Той предоставя ясна информация за правилното съответствие и качеството на избрания продукт. Той ще бъде полезен и при определяне на достатъчността на зреене и въз основа на резултатите ще ви позволи да планирате периода на прибиране на реколтата.
Принцип на работа на рефрактометъра за измерване на нивото на захарта
Всичко, което трябва да направите, е да нанесете няколко капки разтвор/сок/сироп върху тестовата призма с предоставената пипета и да покриете плътно призмата със стъкления капак (така че разтворът да покрие изцяло повърхността ѝ). След това насочете призмата към източника на светлина и погледнете през окуляра.
Хоризонталната линия, разделяща светлата (долната) и тъмната (горната) част на изображението, при измерването се намира при знака за насищане на сиропа по скалата на Брикс, чиито показания лесно могат да се преобразуват в единици за kg/l. Рефрактометърът за измерване на нивото на захарта е оборудван с автоматична температурна компенсация, така че показанията му не се нуждаят от температурна корекция, а за калибриране, ако е необходимо, е предвиден специален винт.
Предимства на рефрактометъра пред стандартните захарометри:
Много точно и бързо измерване на съдържанието на захар във всяка течност, дори и с високо съдържание на захар;
Постоянност на измерванията, независимо от стабилното ниво на течността и зрителния ъгъл на изследователя;
Изключителна простота и лекота на използване, лесна работа на полето;
Широк диапазон на измерване;
Това ще опрости възможно най-много процеса на контролиране на узряването на вино или бирена мъст, или вино у дома - тъй като ви позволява да регулирате основния параметър - съдържание на захар;
Несъмнено рядък и полезен подарък за всеки фермер, пивовар или винопроизводител, както и всеки, който следи нивата на захар в диетата си.
Препоръчителни стойности на захар за определяне на зрялост на плодовете
Хранителното качество на зеленчуците, плодовете и плодовете зависи преди всичко от съдържанието на разтворими въглехидрати в тях. Те включват най-често срещаните монозахариди в плодовете, зеленчуците и горските плодове - фруктоза, глюкоза и дизахарид - захароза. Съдържанието на захар е един от основните показатели за качеството на реколтата от зеленчуци, плодове, горски плодове, захарно цвекло и други кореноплодни култури.
Качество | Лошо | Средно | Добре | Отлично |
---|---|---|---|---|
Картофи | 3 | 5 | 7 | 10 |
Ябълка | 6 | 10 | 14 | 18 |
Лук | 4 | 6 | 10 | 12 |
Морков | 4 | 8 | 14 | 18 |
Домат | 4 | 6 | 10 | 14 |
Пъпеш | 8 | 10 | 14 | 16 |
Диня | 8 | 12 | 16 | 18 |
Грозде | 8 | 12 | 18 | 22 |
Салата | 4 | 6 | 8 | 10 |
Череша | 6 | 8 | 14 | 16 |
Круша | 6 | 10 | 14 | 16 |
Портокал | 6 | 10 | 16 | 20 |
Технически характеристики на рефрактометъра за измерване на захарност:
Диапазон на измерване по Брикс | От 0,0 до 32,0% |
Точност на измерване по Брикс | ±0,2% |
Температура на измерване | 10 до 30°C |
Автоматична температурна компенсация | да |
Клас на защита | IP65 (защитен срещу прах и пръски вода) |
Минимална стойност на скалата | Брикс 0,2% |
Температура на околната среда | От 10 до 40°C |
Размер на извадката | 0,3 мл |
Размери | 3 х 3 х 17 см |
Тегло | 160 гр |
Съдържание на комплекта:
Захаромер- 1 бр.
Пипетка - 1 бр.
Отверка за калибриране - 1 бр.
Кърпа за почистване - 1 бр.
Кутия за съхранение- 1 бр.
Инструкции за употреба на рефрактоеметър на български език изтеглете от тук - 1 бр.